Indstillede projekter godkendt til støtte fra LAG Odder-Hedensted

Ansøgningerne listes for et år ad gangen herunder. lige nu kan man læse om projekter som har fået støtte i 2023 og 2024

Ansøginger som har fået støtte i 2023

Rårup/Skjold Børnenes Helte

Projektets formål er etablere en ny opholds- og legeplads på matriklen ved Skjold Sognegård ogIdrætsbørnehaven Skjold med henblik på at understøtte udviklingen af det gode børneliv i Skjold og omegn.

Projektet vil skabe en indbydende og udviklende legeplads, og vil sætte rammen om et samlingssted forfamilier, fødselsdage og lokale arrangementer.

Projektsum: 1.164.297,54 kr. Der er godkendt tilskud på 50%: 582.000,00 kr.

Rammevilkårsprojekt i Hedensted Kommune

Brænderi på Brandbygegaard

Virksomhedens vine, cider, mæsk og urt er indtil nu brændt på andres destillerier. Det har betydet vedvarende transport af råmateriale til brænderi i Nordjylland, og den trafik er sidste manglende brik i fortællingen og vores strategi om, at produkterne her fra Brandbygegaard forarbejdes og forædles på stedet. Derfor ønsker vi at hjemtage processen. Det udførte lønarbejde indebærer tillige en betydelig innovationsbegrænsning, fordi vi ikke selv kan udvikle og tilpasse produkterne i processen.

Sidst men ikke mindst destilleres vores alkohol for nuværende på et stort anlæg, som opvarmes med gas – noget der bør høre fortiden til, mens vi ønsker at destillere på strøm fra egne solceller på gården. På den måde vil vi undgå CO2 udledningen både fra transporten af råmaterialerne samt fra energiforbruget til destillationen.

Målet er et produkt med en stærkt reduceret klimapåvirkning, hvis nogen overhovedet. Vi har en æbleplantage med godt 2500 æbletræer, og frugterne bruges til både most, cider, mousserende æblevin samt en helt unik æblebrandy. Der er ikke tradition for brandy i Danmark og sammen med enkelte andre er vi pionerer i produktionen af æblebrandy. Mange kender Calvados fra Frankrig, men der er ingen grund til at Danmark ikke kan det samme eller mere. Danske æbler er verdensklasse takket være det lange lyse sommerhalvår og det kan vores brandy også blive. Det første batch af brandyen fra vores virksomhed er allerede i handlen og den er modtaget vel. Der er ingen tvivl i vores sind om, at produktets kvalitet kan højnes, hvis vi investerer i eget brænderi, da vi i så fald kan destillere den gærede æblepulp på det helt rigtige tidspunkt og være mere selektive i processen, hvor hovedet (det første) og halen (det sidste) af destillatet fjernes. Brænderiet, vi ønsker at anskaffe, er et allround anlæg, hvorpå der kan destilleres et væld af forskellige alkoholtyper. Udover hovedproduktet æblebrandy er det målet at udvikle og producere et interessant udvalg af spiritus, som bl.a. skal sælges i en gårdbutik i tilknytning til brænderiet og derved udgøre en markant attraktion for såvel fastboende som turister på egnen. Investeringen i et brænderi til Brandbygegaard har således til formål at give mulighed for at udvikle og skabe unikke produkter på baggrund af minimal klimabelastning og med henblik på direkte salg i området.

Et grønt partnerskab har i flere år arbejdet på at synliggøre Gylling og Omegn som det enestående område det er. Partnerskabet ønsker at formidle byens historiske huse i tilknytning til en vandre- eller cykeltur gennem byen og omegnen.

Formålet er at skabe lokal udvikling og synlighed for lokalområdets særlige natur- og kulturhistorie. Selv om Odder Kommune står som ansøger, så er projektet forankret lokalt som et bredt sammensat grønt partnerskab med deltagelse fra ikke mindre end 11 af byens helt lokale foreninger. Ved indvielsen af det tværkommunale samarbejde om Horsens Fjord blev der gennemført en meget velbesøgt byvandring i Gylling, hvilket viser, at der er stor interesse for kulturhistorisk formidling. Desuden vil lokale blive involveret i udvælgelse og formulering af fortællingerne, ligesom frivillige skal opsætte formidlingstavler og pæle med QR-koder. Flere lokale beboere vil få øjnene op for lokalsamfundets kvaliteter, og besøgende og turister vil få bedre oplevelser og dermed styrke lokale udbydere af overnatning og bespisning, indkøb m.Projektsum: 340.838 kr. Der er godkendt tilskud på 50%: 170.419 kr.

HAVsuites Ferieboliger med havudsigt

Opførsel af 2 stk. Ferieboliger (HAVsuite) á 30 m2 til udlejning. En HAVsuite Feriebolig er designet til 4 personer, med egen spa og direkte udsigt over Hølken Strand, Tunø og Samsø. Hygge Strand Camping ligger placeret indenfor 100 og 300 meters ”Strandbyggelinjerne” hvilket gør at vi ikke må bygge større hytter end 30 m2. Men der er lavet en særregel som gør at vi må udnytte eksisterende byggeri til opførsel af ”Campingværelser/Ferieboliger” som en kompensation for reglerne i campingreglementet/Strandbeskyttelsen. Det gør at vi faktisk kan tilbyde nogle helt unikke beliggende Ferieboliger til udlejning. Vi ønsker derfor at udvide antallet af Ferieboliger til 10 enheder i alt, over de næste 3 år. Projektet bliver et delprojekt.  Oprindeligt vil vi etablere 6 stk Ferieboliger på en gang, men grundet verdens- og rentesituationen, har vi besluttet at opdele projektet i 2 faser.  Effekten vil bl.a. være flere arbejdspladser som er lokalt forankret samt at vi bedre kan fastholde vores nuværende personale. Større brug af flere lokale leverandører til bl.a. fødevarer og anden detailhandel. Der vil blive øget fokus på udenlands turisme i vores nærområder som Tyskland og Norge. Kystlandet som destinationen hedder, er allerede i eksplosiv vækst på turismen, så trykket på de enkelte markeder vil blive større.

Ansøgninger som har fået støtte i 2024

Rude Strand højskole

Rude Strand Højskole ønsker at være et kulturelt kraftcenter for seniorer i oplandet til højskolen. Den nye sal giver mulighed for, at vi kan lave forskellige tiltag for at få seniorerne ud og få gode oplevelser og møde andre ligestillede og derigennem opbygge gode relationer.

Vi ønsker at lave ”højskoleaftner” én gang om måneden, hvor udefrakommende sammen med vores kursister oplever dygtige foredragsholdere, fællessang og koncerter.

Vi ønsker at lave ”mande-formiddage” hver anden torsdag, hvor mænd kommer til formiddagskaffe, får et oplæg, og derefter snakker sammen i grupper. Med det mål, at skabe gode relationer. Vi ønsker at lave store arrangementer, som koncerter, forestillinger, kunstudstillinger, dans mm nogle gange om året.

Der er stor mulighed for yderligere ideer og arrangementer.

Højskolen skal ikke tjene på disse arrangementer, men blot have udgifterne dækket.

Til disse arrangementer ønsker vi støtte til indkøb af flotte og velfungerende stole, borde, 

Flygel og AV-udstyr med teleslynge

Projektsum: 989.375,00 kr.

Godkendt tilskud til projektet: 494.687,00 kr.dk

Snaptun jollehavn

Snaptun Jollehavn ønsker at udvide antal pladser til i alt 72 jollepladser. I dag råder Snaptun Jollehavn over 50 pladser og har en venteliste på 30. Der er stor tilgang af nye medlemmer, som ønsker en plads. For at imødekomme ønskerne, projekteres der med en udvidelse inden for Snaptun Jollehavns område. Området er afgrænset af moler mod nordvest, syd og øst. Snaptun Jollehavn er en vigtig del for områdets borgere og blev anlagt i 2018 efter et ønske fra borgerne i Snaptun. Det skete ved en Borger Budget proces i 2015, hvor forslaget til jollehavn fik flest stemmer. Snaptun Jollehavn er blevet et samlingspunkt for turister og borgere, hvor der foregår mange aktiviteter. En udvidelse vil gøre det muligt at folk, der gæster Snaptun, vil få mulighed for at benytte faciliteterne i havnen. Desuden bruger Snaptun Kajakklub jollehavnen, når de sætter deres kajakker i vandet fra stranden i havnen. Det har været et ønske for medlemmerne Snaptun Kajakklub at få en kajakbro, hvor de kan sætte kajakkerne i vandet. På jollehavnen er der en uformel gruppe af fritidsfiskere, der det meste af året møde kl. 17. Her dyrkes det sociale og der udveksles oplysninger om fiskeriet.

Projektsum: 1.298.750,00 kr.

Godkendt tilskud til projektet: 649.375,00 kr.

KØST Deli – Hou

KØST Deli er tredje ben i drømmen om at etablere et spisested og en delikatesse på havnen i Hou.

Vores plan med KØST Deli er, at det skal være en fiske-delikatesse butik, hvor vi vil tilbyde en bred vifte af kvalitetsprodukter, bl.a.:

  • Et dagligt skiftende udvalg af friske auktionsfisk og skaldyr, f.eks. torsk, laks, rejer, blæksprutter.
  • Hjemmelavede færdigretter baseret på fisk, f.eks. fiskelasagne, fiskegryder og ceviche.
  • Delikatesser og specialiteter fra hele verden, f.eks. olivenolie, kaviar, sild og tangprodukter.
  • Kvalitetsvine – et nøje udvalgt sortiment af vine, der passer perfekt til vores fiske- og skaldyrsprodukter.
  • Take-away som fiskedeller og fish ’n’ chips, som kunderne kender det fra Madbilen i dag.

Vi søger midler til at realisere KØST Deli, så vi kan få opbygget en indbydende og hyggelig butik, der skaber liv på havnen og giver lokale, turister og besøgende mulighed for at nyde den lokale stemning eller tage frisk fisk med hjem og selv tilberede den.

Vi har et stort lyst lokale til delikatessen, som ligger i forlængelse af Gastropubben og søger LAG om midler til at realisere KØST deli i form af inventar, så vi til august/september kan åbne. En medfinansiering er en vigtig del af at kunne realisere drømmen om at åbne delikatessebutikken.

Med KØST Deli vil vi skabe nye lokale arbejdspladser for en bred målgruppe. Vi er drevet af at skabe en lokal forankring, og vi stræber efter at ansætte medarbejdere fra lokalområdet. Det kan være unge, der har brug for et sommerferiejob, pensionister, folk i flexjob, eller bare en lokal, der har lyst til at stå bag disken.

Det vigtigste er, at de byder kunderne velkommen og kan betjene kunden kompetent og med et smil.

Projektsum: 556.951,43 kr.

Godkendt tilskud til projektet: 278.475,00 kr.

Bæredygtig landsby i Ølholm

Ølholm har i samarbejde med Landsbyhøjskolen gennemført en Bæredygtig Landsby Udviklings Proces. I denne proces har vi blandt andet gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt byens borgere, afholdt et fremtidsværksted og børneborgermøde. Formålet har været at identificere, hvilke udfordringer og hvilke styrker Ølholm har, samt hvad der kan gøre Ølholm til et endnu bedre sted at bo og gøre landsbyen endnu mere attraktiv for kommende tilflyttere.

I processen er det identificeret, at der mangler et udendørs aktivitetsområde. Et område, der dels giver mulighed for nye idrætsfaciliteter for alle, men også et samlingssted for børn og unge samt for generationerne på tværs. Et område, som kan understøtte fællesskabet og lokalsamfundet baseret på frivillighed. Et område som er nemt at tilgå uforpligtende – det kan nogle gange være svært at træde ind i de etablerede indendørs fællesskaber.

Det ambitiøse projekt gennemføres af frivillige ildsjæle og en lang række frivillige borgere inddrages i gennemførelsen af projektet. Et projekt hvor vi drømmer om, at når vi lykkes sammen, skaber det endnu større frivilligt engagement til fremtidige projekter og eksisterende aktiviteter

Projektsum: 296.913,75 kr.

Godkendt tilskud til projektet: 258.691,00 kr.

CleverCoffee – fossilfrit kafferisteri

LAG-midlerne skal hos mikrovirksomheden og kafferisteriet CleverCoffee anvendes til at skabe en endnu mere bæredygtig og miljøvenlig produktion med større kapacitet, som skal være helt fri for fossile brændstoffer. Virksomheden er på max. kapacitet i dag, men har stor efterspørgsel på sine produkter, så den nye, større og elektriske kaffe rister kan øge produktionskapaciteten, samt efterleve de nye ambitioner for en endnu mere ansvarlig virksomhed og produktion. Det kan samlet set øge omsætningen væsentligt og samtidig skabe Danmarks første fossilfrie kafferisteri.

Projektsum: 616.062 kr.

Godkendt tilskud til projektet: 258.691 kr.